Dit keer een wat kortere editie: ik ben (naast met mijn werk en gezinnetje) druk bezig met een nieuw initiatief, waar ik iets verderop meer over zal zeggen.
Maar nu eerst dit interessante artikel van Matthijs Rooduijn in het NRC, waarin hij de doodsstrijd van het politieke midden in Nederland signaleert. Dit is niet alleen in Nederland een probleem. In meerdere Europese landen zien we stap voor stap de steun voor het politieke midden afkalven. Wat is er aan de hand? Daar zijn vele antwoorden op mogelijk. Matthijs stipt aan dat kiezers die naar “anti-establishment partijen” op de flanken gaan vrijwel niet meer terug te winnen zijn voor de traditionele partijen. Dat betekent een geleidelijke afkalving van het midden en ook een slingerend paadje naar een totaal nieuwe politiek. Hoe lossen we dat op?
Een van de manieren waarop ik er zelf naar kijk (en in dit geval met name als campagnestrateeg) is de tegenstelling tussen “echt” en “onecht”. Kiezers kunnen zich niet meer identificeren met de politieke middenklasse, omdat de vertegenwoordigers ervan niet op hen lijken. Dat zal vroeger niet anders zijn geweest, maar tegenwoordig worden er hele marketing-operaties ingezet om juist net te doen ALSOF de politici uit het midden WEL op hen lijken. Met als gevolg een totale onechtheid van de middenpartijen. Mensen zijn niet gek. Als je hen wilt laten geloven dat je op hen lijkt en daar dus een strijdpunt van maakt, dan gaan ze vanzelf wel naar degene die niet zo zijn of haar best moet doen om op hen te lijken: iemand als Caroline van der Plas.
Een initiatief om AI onder controle te brengen
Het zal jullie niet ontgaan zijn dat ik me zorgen maak over de opkomst van superintelligente AI voor onze vrijheid en onze systemen. Ik ben met een groepje gelijkgestemden bezig met een initiatief om dat beter op de politieke agenda te krijgen.
Je kunt op twee manieren helpen, als je dat wilt. We hebben donaties nodig om onze actie goed te kunnen opstarten. Als je ons met een (klein of groot) bedrag wilt steunen kan dat via onderstaande Tikkie-link. Zo kunnen wij het onderwerp nog beter de aandacht geven die het verdient.
Of via deze link (als de bovenste vol zit)
Mocht je op een andere manier willen bijdragen of steunen laat het me weten. Wij zijn bijvoorbeeld op zoek naar “ambassadeurs” die ons willen helpen met het delen/liken/verspreiden van onze berichten op sociale media.
Onderstaand de laatste editie van de Nieuwe Vrije Praat-podcast waarin Erik Verweij en ik bespreken of we nou bang moeten zijn voor AI of juist niet (Ik ben bang, Erik niet zo).
En een podcast van 80.000 hours waarin Tom Davidson echt kristalhelder de scenario’s langsloopt van wat er kan gebeuren met de verdere ontwikkeling van AI. Een ongelofelijke aanrader!
Links
Een optimistisch verhaal over de energietransitie - Jesse Frederik ziet in de Correspondent dat energieprijzen spotgoedkoop gaan worden en gelooft niet meer in de ondergangsporno-scenario’s van klimaatverandering. We gaan het fixen!
Kijk ook eens naar deze prachtige grafiek over zonne-energie (afkomstig uit het artikel van de Corrie).
Hoe meet je macht? - In de Economist een aardig stuk over het meten van “national power” en hoe dat wel en niet te doen. En natuurlijk de ranking volgens de Economist.
Is Prighozin een rivaal van Poetin? - Onderstaand een stuk van Timothy Snyder (van het uitstekende boek The Road to Unfreedom) over wat er zich afspeelt in Bachmoet met Prighozin en de Wagner-groep. Zien we hier een rivaal van Poetin opstaan?
Nog iets dat meespeelt in de onderuitgang van de 'midden'partijen. Dat midden wordt steeds breder, vanwege de groei op de flanken, en dat werkt elkaar in de hand. Er zijn steeds meer partijen nodig om coalities te sluiten, waardoor de verschillen tussen partijen die voorheen 'links' en 'rechts' waren verwateren. Wat de partijen op de flanken weer bevestigt in hun oordeel dat het midden een pot nat is.